Az Enneagram lehetőséget nyújt arra, hogy jobban megértsük a környezetünkben élő emberek viselkedését. A görög eredetű szó egy olyan ember- és önismereti tudást takar, amely kilenc különböző személyiségtípusból, kilenc különféle értékrendből, valamint kilenc eltérő viselkedésmintából áll össze. Az Enneagram modell ismerete gyakorlatilag mindenki számára hasznos: nem csupán saját magunk megismerését segítheti, de számtalan konfliktus is elkerülhető az alkalmazásával, hiszen tudni fogjuk, hogy melyik emberrel miként kell kommunikálni. Ez amellett, hogy a magánéletet pozitívan befolyásolja, az üzleti életben is hatalmas előnyt jelenthet.

enneagram-book

Éppen ezért a tudás elsajátítása ajánlott többek között értékesítőknek, marketingeseknek, tanácsadóknak, valamint vezetőknek is. A tréning elvégzését követően számos szakember tudta még tovább növelni a sikereit, mivel könnyebben meg tudták határozni, hogy az egyes ügyfelek mit hallanak a legszívesebben.

Az Enneagram egyik legnagyobb előnye, hogy rendkívül könnyen tanulható. Segítségével gyorsan megismerhető a fő kilenc személyiségtípus, betekintést nyerhetünk a gondolkodásukba és a döntési mechanizmusaikba. Ezzel a tudással a birtokunkban sokkal ügyesebben tudunk érvelni, így akár már a beszélgetés elején meggyőzhető a partner. Sőt, emellett azt is mindig tudni fogjuk, hogy milyen témákat érdemes kerülni, hogy megelőzzünk értelmetlen konfliktusokat. Ugyan az Enneagram számos előnnyel kecsegtet, megtanulása ennek ellenére mégsem ajánlott mindenki számára. Ilyenek többek között azok, akik már most is pontosan tudják, hogyan győzhető meg valaki, illetve nem kíváncsiak arra, ki milyen indíttatásból viselkedik úgy, ahogy.