Ha nem tudunk dönteni a modern vagy a hagyományos stílus között, vagy mondjuk az egyöntetűen rusztikus stílusú konyhát túl “porosnak”, az egyöntetűen modernt pedig túl ridegnek találjuk, hajrá, legyünk bátrak és alkossuk meg saját, egyedi eklektikus stílusunkat. Az eklektika egyesíti a különféle stílusokat térben és időben: merészen egymás mellé teszi a különféle stílusú bútorokat, éppúgy, mint ahogy mondjuk egy régi konyhabútor modern stílusban újraértelmezve “kerül ki a kezei közül”.

Konyha könyv
Egy eklektikus konyhában az a jó, hogy a hangulatának nem csak része, hanem megalapozója is a “művészi rendetlenség”. Ha a modern stílustól indulunk el, és meggondoljuk, hogy a konyhabútor mennyire alkalmaz nyitott polcokat, mennyire tesz láthatóvá kütyüket és csetreszeket, akkor azt mondhatjuk, hogy a modern egyáltalán nem, a rusztikus részben és az eklektikus pedig egyenesen ezekből építkezik. Olyan, hogy eklektikus konyhaberendezés, nem létezik, aki elég merész ahhoz, hogy így rendezze be a konyhát, az darabonként válogatja össze a konyhabútor elemeit. Egy minimál polc gyönyörűen megfér egy paraszt-tálaló mellett, miközben modern beépített konyhagépeket fognak közre a rusztikus fa szekrények, stb.

Bátran keverhetjük a színeket, illetve a monokróm-multikolor részleteket, a lényeg, hogy az összhatás harmóniát sugározzon. Mivel az eklektikus konyhabútor lelkét a színes és változatos részletek adják, így időről időre meg is újíthatjuk a konyhát, ehhez nem kell más, mint néhány edényt, kosarat kicserélni a polcokon vagy átfesteni a kisbútorokat. A részletekről bővebben itt olvashat!